Bahan2:
- 2 labu bawang holland (supaya ada rasa manis2)
- 3 ulas bawang putih (yang ni bagi penyek dengan pisau. Takyah cincang bagai)
- 1 biji lobak merah
- 2 biji tomato
- 1 biji bunga kobis
- 1 keping dada ayam (yang ni potong ikut suka, nak besar kah, nak kecik, it's up to u)
- 1 keping fishcake
- 1/2 kg udang (kalau nak letaklah)
- cendawan shitake atau cendawan butang (kalau nak letak, letak. Kalau taknak, takpa)
- 1 kotak kiub tomyam (hah. bahan ni paling penting untuk bagi tomyam tu rasa tomyam)
- garam & MSG secukup rasa
- Air
Cara2:
- Potong dadu bawang holland, lepas tu ketepikan.
- Ketuk bawang putih dengan pisau. Supaya aroma & rasa bawang putih tu keluar & ketepikan.
- Potong sayur2 tu semua. Lobak tu bagi potong nipis2 sikit, supaya cepat masak.
- Potong fishcake ikut suka, nak saiz macam mana.
- Potong ayang ikut suka.
- Udang tu, kalau rajin, kupas kulit. Buang kepala & belah bahagian belakang udang tu.
- Lepas tu macam biasalah, basuh semua bahan. Lepas tu sediakan periuk.
- Hah, apa lagi. Campak semua bahan dalam periuk tu, lepas tu tambah air. Yang ni ikut suka nak banyak mana. Kalau korang jenis yang suka berkuah, banyakkanlah air tu.
- Lepas tu korang campak semua kiub tomyam tu dalam periuk tadi. Dalam satu kotak tu ada 6 kiub, so korang campaK Ja lah. Kalau kurang rasa tomyam tu, koran tambah lagi kiub tu.
- lepas tu bagi mendidih, & tambahlah garam & MSG ikut rasa korang. Dah masak semua benda tu. Korang bolehlah hidang.
Ok. Done. Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment