Friday 9 February 2018

Tomyam Express...

Post aku yang ni pun, pasal resepi juga. Tomyam ni versi bujang. Maksud aku yang main campak ja, lepas tu tunggu masak. Yang ni versi menipu sikit. dah namanya masakan bujang, so yang penting ada. Takdanya bahan2 dan cara2 yang kompleks, memang versi ekspres punyalah.

Bahan2:

  • 2 labu bawang holland (supaya ada rasa manis2)
  • 3 ulas bawang putih (yang ni bagi penyek dengan pisau. Takyah cincang bagai)
  • 1 biji lobak merah
  • 2 biji tomato
  • 1 biji bunga kobis
  • 1 keping dada ayam (yang ni potong ikut suka, nak besar kah, nak kecik, it's up to u)
  • 1 keping fishcake
  • 1/2 kg udang (kalau nak letaklah)
  • cendawan shitake atau cendawan butang (kalau nak letak, letak. Kalau taknak, takpa)
  • 1 kotak kiub tomyam (hah. bahan ni paling penting untuk bagi tomyam tu rasa tomyam)
  • garam & MSG secukup rasa
  • Air

Cara2:
  1. Potong dadu bawang holland, lepas tu ketepikan.
  2. Ketuk bawang putih dengan pisau. Supaya aroma & rasa bawang putih tu keluar & ketepikan.
  3. Potong sayur2 tu semua. Lobak tu bagi potong nipis2 sikit, supaya cepat masak. 
  4. Potong fishcake ikut suka, nak saiz macam mana.
  5. Potong ayang ikut suka.
  6. Udang tu, kalau rajin, kupas kulit. Buang kepala & belah bahagian belakang udang tu. 
  7. Lepas tu macam biasalah, basuh semua bahan. Lepas tu sediakan periuk.
  8. Hah, apa lagi. Campak semua bahan dalam periuk tu, lepas tu tambah air. Yang ni ikut suka nak banyak mana. Kalau korang jenis yang suka berkuah, banyakkanlah air tu.
  9. Lepas tu korang campak semua kiub tomyam tu dalam periuk tadi. Dalam satu kotak tu ada 6 kiub, so korang campaK Ja lah. Kalau kurang rasa tomyam tu, koran tambah lagi kiub tu.
  10. lepas tu bagi mendidih, & tambahlah garam & MSG ikut rasa korang. Dah masak semua benda tu. Korang bolehlah hidang.
Ok. Done. Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...